Region 10

Region 10 – Tio inlandskommuner i samverkan

Region 10 – Tio inlandskommuner inom Norr- och Västerbottens län i samverkan

Region 10 är en frivillig sammanslutning av 10 inlandskommuner i Norr- och Västerbottens inland, (Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele) i syfte att främja kommunernas roll och utveckling i såväl Norr- och Västerbotten som nationellt och internationellt. Syftet är också att stärka kommunernas attraktionskraft och tillväxt som leder till ökat välstånd och förbättrade livsmiljöer för boende, besökare och verksamma i kommunerna. 
Region 10 driver gemensamt påverkansarbete, både regionalt och internationellt, för att skapa samma förutsättningar för boende, besökare och verksamma som i resten av Sverige.       

region10_vilhelmina region10_storuman region10_sorsele region10_mala region10_norsjo region10_lycksele region10_asele region10_dorotea region10_arjeplog

region10_arvidsjaur

 

 

                                       

Utvecklingsområden

För att stärka Region 10:s arbete och fortsatta utveckling är alla överens om att tillsammans utveckla följande områden:

  • Stärka och förbättra självbilden, attraktionskraften och värdskapet
  • Att skapa samma förutsättningar för boende, besökare och verksamma i Region 10 som i resten av landet
  • Funktionell samverkan i syfte att öka kvalitén och kostnadseffektiviteten inom områden som skola, omsorg, ekonomi, näringslivsfunktioner, HR, marknadsföring, mm.
  • Regionalt, nationellt och internationellt samarbete.

Arbetet i Region 10 bygger på ett öppet, ärligt och demokratiskt förhållningssätt samt respekt och ansvarstagande.

Så jobbar vi med påverkan!

Region 10.s styrelse består av två förtroendevalda från varje kommun. Ofta i form av kommunstyrelsens ordförande och kommunstyrelsens vice ordförande. Dessa samarbetar över partigränserna för att få gehör för inlandets frågor. Samarbetet sker bl.a. genom att samverka med remisser, debattartiklar i media, möten med ministrar och gemensamma seminarier etc.

Historik

Grunden till Region 10 lades för många år sedan när 10-kommungruppen bildades. 2012 startades projektet Region 8 och 2015 togs beslut att Region 8 skulle vara en ordinarie verksamhet. 2016 gick Arjeplog med och då sprängdes länsgränsen och 2018 kom Arvidsjaur. 2018 bytte Region 8 namn till Region 10.