Region 10


Tio inlandskommuner i samverkan

Region 10 är en frivillig sammanslutning av 10 inlandskommuner i Norrbotten och Västerbottens inland, (Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele) i syfte att främja kommunernas roll och utveckling i såväl Norrbotten och Västerbotten som nationellt och internationellt. Syftet är också att stärka kommunernas attraktionskraft och tillväxt som leder till ökat välstånd och förbättrade livsmiljöer för boende, besökare och verksamma i kommunerna. Region 10 driver gemensamt påverkansarbete, både regionalt, nationellt och internationellt, för att skapa goda förutsättningar för dem som lever, och verkar i regionen.

Utvecklingsområden                               

För att stärka Region 10s arbete och fortsatta utveckling är alla överens om att tillsammans utveckla följande områden:

  • Stärka självbilden, attraktionskraften och värdskapet
  • Att skapa jämställda och jämlika förutsättningar för boende, besökare och verksamma i Region 10.
  • Funktionell samverkan i syfte att öka kvalitén och kostnadseffektiviteten inom områden som skola, omsorg, ekonomi, näringslivsfunktioner, HR, marknadsföring, kommunikation mm.

Arbetet i Region 10 bygger på ett öppet, ärligt och demokratiskt förhållningssätt samt respekt och ansvarstagande.

Så jobbar vi med påverkan!

Region 10s styrelse består av två förtroendevalda från varje kommun. Ofta i form av kommunstyrelsens ordförande och kommunstyrelsens vice ordförande. Dessa samarbetar över partigränserna för att få gehör för inlandets frågor. Samarbetet sker bl.a. genom att samverka med remisser, debattartiklar i media, möten med ministrar och gemensamma seminarier etc.

Historik

Grunden till Region 10 lades för många år sedan när 10-kommungruppen bildades. 2012 startades projektet Region 8 och 2015 togs beslut att Region 8 skulle vara en ordinarie verksamhet. 2016 utökades samarbetet över länsgränserna när Arjeplog gick med. 2018 kom Arvidsjaur med i gruppen och 2018 bytte Region 8 namn till Region 10.

 


ArabicEnglishFrenchGermanSpanishSwedish