Författare: Region10

Dela

Hyllad digital utbildningsmässa gör comeback – i ny tappning

Förra året gjorde norra Sveriges största digitala utbildningsmässa “Utbildning för framtiden” succé med runt 20 000 besökare.
På måndag är det dags igen – i år med en on demand-lösning. 

– För Umeå universitet är mässan en chans att möta unga människor i Västerbottens inland och visa på alla de möjligheter till utbildning och karriär vi har att erbjuda här i länet, både på campus och på distans, säger Heidi Hansson, vice rektor Umeå universitet.

Den efterlängtade utbildningsmässan samlar alla lärosäten i norra Sverige. Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Yrkesakademin och Mittuniversitet är bara ett urval av deltagarna. I utbildningsmässan samverkar 29 kommuner i fem olika län. Dessutom deltar över 20 YH-aktörer. Med på ”Utbildning för framtiden” medverkar även landets utbildningsminister Anna Ekström.

–För Skellefteås del är mässan oerhört viktig. Vi står just nu inför en samhällsomvandling med flera tusen nya jobb som skapar stora behov i såväl näringslivet som offentlig sektor. Det gör det viktigt att på ett enkelt sätt kunna ta till sig information om vilka utbildningar som finns i regionen, vad de leder till, och vilka möjligheter som finns kopplat till Campus Skellefteå för de som vill bo kvar eller funderar på att flytta hit, säger Ida Lindh, strategiskt ansvarig för Campus Skellefteå.

Blir ännu större

Mässan skapades i samband med pandemin och anordnades för första gången under förra året. Tidigare har olika lärosäten marknadsfört sina utbildningar var för sig, men under 2021 gick de samman och anordnade en digital mässa istället. En digital variant gör det lättillgängligt i och med att du kan besöka mässan via din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Initiativet blev en succé med hela 20 000 digitala besökare och nu växlar mässan upp ytterligare ett snäpp under 2022.
– Det var en fantastisk respons redan under förra året. Men till i år har vi förbättrat mässan ytterligare med ett ännu rikare utbud. Vi siktar på några tusen besökare fler än senast, säger Martin Bergvall, verksamhetschef på Akademi Norr. 

Nytt för i år

Nytt för i år är att den digitala mässan har en on demand-lösning, vilket gör det smidigt för besökaren att dyka in och ta del av mässan när det passar en själv bäst. På sajten blandas information om den uppsjö av utbildningar som finns tillgängliga i norra Sverige, med paneldebatter, föreläsningar och inspiration som gör valet av utbildning lättare. Du kan bland annat ta del av hundratals webbinarier om hur det är att plugga, rundturer på campus och Q&A med studenter.

– Som norra Sveriges ledande bredduniversitet har vi ett stort ansvar för kompetensförsörjningen i vår del av landet. De enorma industriinvesteringarna vi ser i Norrbotten och Västerbotten innebär arbetstillfällen för den som vill bo och leva här. Men det innebär också en utmaning för samhället i stort att växa och skapa förutsättningar att ta vara på dessa möjligheter. Därför är jag väldigt glad att vi har det här täta samarbetet med kommunerna i Akademi Norr, säger Heidi Hansson.

Inspirerande mässa

Utbildningsmässan pågår under hela vecka 12. Nu börjar det bli dags att skicka in ansökan för den som planerar att studera till hösten.

– Det känns jätteviktigt att genom den här mässan få sprida vilka utbildningsmöjligheter som finns för personer som bor i inlandet. Det finns ett stort behov att olika kompetenser i inlandet och Lycksele kommun och det är bra att det finns möjlighet att plugga och stanna kvar i sin hemkommun. Mässan har ett spännande upplägg med stor flexibilitet som gör det möjligt att ta del av det innehåll som är viktigt för just dig, säger Johan Danielsson, skolledare vid Lycksele kommun.

I och med pandemin är det många som blivit av med jobbet eller hunnit fundera över sitt karriärval och kanske är inne på att byta bana. Det gör att fler än någonsin är intresserade av att studera.

Om utbildningsmässan

  • anordnas under vecka 12.
  • är norra Sveriges största utbildningsmässa.
  • passar alla som har tankar på att utbilda sig, vill kika på möjligheter att byta yrke eller som vill undersöka hur marknaden ser ut för olika yrken.
  • samlar utbildningsaktörer som Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet.
  • arrangeras för andra året i rad. Förra året gjorde mässan succé med cirka 20 000 besökare.
  • Bakom evenemanget står Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund. 

För mer information:

Martin Bergvall, verksamhetschef Akademi Norr

Tel: 070-600 33 32

Mejl: martin.bergvall@akademinorr.se