KOMMUNER

Region 10 – tio kommuner i  Norrbotten & Västerbotten

Region 10 som samverkansmodell startade 2012. Region 10 är en sammanslutning av tio kommuner inom Norr- och Västerbottens län och syftar bl.a. till att stärka kommunernas roll och utveckling.

Arjeplogs kommun

I kommunen med Sveriges största fjällnära skärgård, bara tre timmar från Stockholm, finns människor, natur, kultur och näringsliv med fantastisk potential. Här lever vi i ett gott liv med närhet till jobb och service. Vår förskola och skola håller hög klass och en vild natur med 8 727 sjöar erbjuder ett friluftsliv som aldrig är mer än några få steg bort. Kommunen är samisk förvaltningskommun och har en internationell prägel, en välkomnande befolkning och ljus från snö, midnattssol och norrsken. Näringslivet präglas av att Arjeplogs kommun är världsledande centrum för fordons- och komponenttest vintertid. Besöksnäring, rennäring och distansoberoende tjänster är andra viktiga inslag. Vår vision – världskänd för attraktiv livsmiljö och kreativ tillväxt – visar riktningen för kommunens utveckling.

Varmt välkommen att dela vår vilda, vänliga och vackra vardag!

Arvidsjaurs kommun

Arvidsjaur – expansiv kommun och en nod i Lapplands inland!

Arvidsjaur är en samisk handelsplats med anor från 1600-talet. Anorna leder vidare även 400 år senare, med en hög servicenivå och unik internationell dynamisk miljö. Kommunikationerna är mycket goda. Europaväg 45, riksvägarna 94 och 95  samt inlandsbanan leder samtliga till Arvidsjaur. Vår flygplats är en viktig nod i “biltestarland” som förutom internationella flighter även erbjuder dagliga turer till Arlanda. Hit kommer hela världen för att testa och öva i subarktiskt klimat. Såväl civilt som militärt. Omkring 1.3 miljarder kronor omsätts i regionen under några vintermånader, för enbart fordons- och komponenttester. Jägarbataljonen och Vinterenheten i Arvidsjaur genererar årligen ca 25 000 nationella och internationella gästnätter. Både natur- och adrenalinturismen ökar stadigt vintertid tack vare flera internationella direktflyg från kontinenten. Direktflyg till Arvidsjaurs flygplats har även bidragit till inflyttning. I Arvidsjaur hittar du en puls som kan jämföras med betydligt större orter!

Vi har vidare en bra mix av offentliga och statliga jobb, ett stort kulturutbud samt väl utbyggt bredbandsnät. Fantastisk natur med 4 000 sjöar och fyra stora älvar finns runt knuten. Med det i åtanke är det kanske inte så konstigt att Arvidsjaur prisats för Norrbottens bästa kranvatten. I våra sjöar kan du simma och dricka vattnet samtidigt!

Dorotea kommun

När du kommer till Dorotea kommer du till ett samhälle som har ett stort hjärta och själ. Här är du välkommen och alla verkar  för att hjälpa orten framåt och alla får tycka till för att påverka resultatet, stora som små. Dorotea är den lilla kommunen som har massor att erbjuda sin befolkning, möjligheterna till ett liv med verklig kvalitet är stora. Dorotea kan erbjuda ett starkt företagsklimat, stabil och trygg barnomsorg, bra boende och en hel del kultur blandat med äventyr.
Här får man livskvalitet i en liten ask.

Lycksele kommun

I Lycksele kommun finns förutsättningar att förverkliga drömmen om utveckling för dig och ditt företag. Här erbjuds en intressant och växande marknad, vacker miljö med bra boende och trygghet för dina närmaste. I Lycksele är det nära till det mesta. Här finns en god grogrund för framtidens företag! Ett rikt urval av kultur- och fritidsaktiviteter är viktigt för det själsliga välbefinnandet. För såväl gammal som ung i Lycksele finns många aktiviteter och arrangemang att ta del av under fritiden. Lycksele har många parker och grönytor där du kan ta en rogivande promenad samtidigt som du har vildmarken runt hörnet. Djupa skogar och virvlande vatten är inte långt borta. Kör snöskoter, jaga, fiska, plocka bär, paddla kajak, åk skidor eller gör en stilla vandring i tyst och ren natur.

Malå kommun

Det svenska namnet Malå kommer från det samiska Máláge. ”Med allt så nära” är en del av kommunens varumärke. Allt? I Malå finns allt mellan fjäll och hav. Resurserna från berg, skog och sjö utnyttjas maximalt och skapar en spännande kombination av friluftsliv, kultur, aktivitet och teknologi. Kunskapen om naturtillgångarna skapar en högteknologisk internationell kommun med spets på geologi, mineral och trä. Nära? Genom tillgänglighet och öppenhet utnyttjas den unika närheten och skapar trygghet, gemenskap och närhet mellan människor samt bidrar till livskvalitet i alla skeden av livet.
Malå med allt så nära – en välkomnande och trygg kommun där utveckling sker.

Norsjö kommun

I hjärtat av Västerbotten ligger Norsjö kommun. Vi säger att vi har världens bästa vardag med allt vad det innebär: arbete, förskola, skola, studier, hämta, lämna, lek, friluftsliv, biobesök, handla, föreningsliv, laga mat, umgås, sjunga, spela instrument, träna och mycket mer som ingår i livet. Näringslivet domineras av träindustrin, många jobbar också inom den offentliga sektorn. En vacker natur och en intressant kulturhistoria har skapat goda förutsättningar för den växande turistnäringen.

Norsjö – världens bästa vardag.

Sorsele kommun

Näringslivet i Sorsele är småskaligt men brett och rymmer företag alltifrån prospektering till högteknologi. Andelen unga och i synnerhet kvinnliga företagare är jämförelsevis hög. Den pågående etableringen av biltestindustrin och gruvnäringen har både skapat framtidstro och gett positiva effekter inom kommunens övriga branscher.

Ett väl utbyggt bredbandsnät via fiber gör att nya marknader och nätverk utvecklas och fler tjänsteföretag kan också drivas på distans. Turismen har stor potential och utvecklas positivt tack vare ökad kompetens och samarbete. Inom rennäringen, har även ett flertal företag vuxit upp inom turismen och inom vidareförädling av egna produkter.

Storumans kommun

I Storumans kommun finns det mycket att se och uppleva, både för dig som gör dagsbesök och för dig som stannar i flera dagar. Bor du i kommunen finns många smultronställen runt knuten.   Vi har ett rikt naturliv här. Du kan bland annat vandra någon av vandringslederna, fiska, njuta av en god kopp kaffe på något av våra caféer, eller ta en tur med skoter upp på kalfjället. Gillar du skidåkning kan du utmana dig själv i något av våra fina skidspår där storstjärnor som Björn Ferry byggt upp sin uthållighet. För dig som gärna kastar dig nerför en pist finns möjlighet att susa nerför de backar som fostrat världsstjärnor som Ingemar Stenmark, Anja Pärson och Jens Byggmark.

Vilhelmina kommun

Vilhelmina står aldrig stilla. I denna fjällkommun är det alltid rörelse i tätorten med nöjen, folk och evenemang. Och i utkanterna finns gott om utrymme för att andas ut och känna lugnet, vare sig du vandrar i skogar eller paddlar i fjällsjöar.

Här gillar vi nöjen lika mycket som vi gillar vår natur. Vi är även stolta över vårt föreningsliv, där vi har ett härligt varierat register, där du som vill gå med i någon förening kanske hittar något som tilltalar just dig. Här finns också förutsättningar att förverkliga drömmen om utveckling för dig och ditt företag. Vi tror på framtiden och arbetar för att skapa ett unikt företagsklimat där samarbete är ledordet.

Vilhelmina kan beskrivas som ett 5-minuterssamhälle. Det må ligga en bit från större städer, men väl på plats finns det allra mesta inom räckhåll. På fem minuter kan du hämta barnen från förskolan, gå till jobbet, besöka en anhörig på ett boende, svettas på gymmet eller få något i magen på något av ortens caféer och restauranger.

Åsele kommun

Åsele har en vacker natur och utbudet av upplevelser och aktiviteter för stora som små är stort. Ångermanälven med sitt rika fiskeliv flyter igenom vår ort. Åsele är en trygg plats att bo och verka på och tempot är lagom, föreningslivet är starkt och evenemangen många.  En av Sveriges bästa skolor finns i Åsele och vi har ett bredband i världsklass. Vi satsar på framtidsbranscher som turism och innovativ teknik, välkomnar mångfald och jämställdhet och tror att samverkan är nyckeln till framgång. Välkommen till Åsele – här har vi tid för varandra.

Region 10 – Tio inlandskommuner inom Norr- och Västerbottens län i samverkan