Författare: Fridha Eriksson Nyström

Dela

Region 8 byter namn till Region 10

”Tillsammans är vi starka i Region 10 vilket fler och fler får upp ögonen för. Vi är en part att räkna med”, säger Magnus Johansson Kommunstyrelsens ordförande i Vilhelmina som är årets värdkommun i Region 10.

8 inlandskommuner i Västerbotten har under ett flertal år samverkat för att stärka kommunernas roll och utveckling i inlandet. Samarbetet har fungerat så bra och varit så konkret på flera nivåer att fler kommuner även utanför Västerbotten har valt att söka sig till Region 8, och efter årsskiftet är vi nu 10 kommuner som sträcker från Åsele i söder till Arjeplog i norr. Därför har vi valt att byta namn till Region 10 för att välkomna våra två nyaste medlemmar från Norrbotten, Arjeplog och Arvidsjaur.

”Jag ser otroliga fördelar med denna typ av samverkan som på ett konkret sätt gynnar alla parter” säger Fridha Eriksson Nyström, Koordinator på Region 10

Region 10 har flera fina samarbeten som burit frukt. Skolchefernas arbete med en bred satsning på fjärrundervisning och det aktiva påverkansarbetet via seminarium etc. har gett stark genomslagskraft på höga nivåer. Näringslivsfunktionernas satsningar på gemensamma projekt som Möjligheternas Region har gett konkret hjälp till näringslivsarbetet i kommunerna. De fortsätter med nya gemensamma projektansökningar som är i sitt slag en föregångare i Sverige.
Social och omsorgscheferna ger genom samarbetet sina kollegor ett nätverk för kollegiala frågor. I små kommuner är vissa handläggare ensamma om arbetsuppgifterna i sin kommun och kan då lyfta frågor via nätverk i Region 10. Region 10.s styrelsen fungerar som ett kraftigt påverkansorgan för lands- och glesbygdsfrågor gentemot Riksdag och Regering.

”Samverkan är ett måste och en överlevnadsfråga för oss små kommuner i inlandet och vilken sida av länsgränsen som kommunerna kommer ifrån har ingen som helst betydelse när vi jobbar med samma utmaningar och mot samma mål” säger Karl-Johan Ottosson, kommunchef i Vilhelmina

Fakta Region 10:

Innefattar kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele.
Region 10 syftar till att stärka kommunernas roll och utveckling, såväl i Norr- och Västerbotten som nationellt och internationellt.
Området är ca 62 600 km2 stort
Folkmängd ca 49 400 personer
Samarbetena sträcker sig över fem utpekade fokusverksamhetsområden: Skola, omsorg, näringsliv, ekonomi och HR.