Flyttar du till Sverige under en längre tid är steg 1 (nästan alltid) att skaffa uppehållsrätt/uppehållstillstånd. Det är Migrationsverket som hanterar frågor som rör migration, visum, tillstånd och medborgarskap.


DU SOM ÄR NORDISK MEDBORGARE

Danmark, Finland, Norge och Island är tillsammans med Sverige en del av Norden. De nordiska länderna har en överenskommelse om att de nordiska medborgarna har rätt att bo i vilket nordiskt land som helst. Du behöver inte ansöka om uppehållstillstånd.  För att folkbokföra dig i Sverige och få ett svenskt personnummer behöver du kontakta Skatteverket.


DU SOM ÄR EU/EES-MEDBORGARE

Som EU/EES-medborgare har du rätt att arbeta, studera eller bo i Sverige i tre månader. Du har även rätt att starta och driva eget företag. Rätten för EU/EES-medborgare att vistas i Sverige kallas uppehållsrätt. Du har uppehållsrätt om du till exempel är arbetstagare, egen företagare, studerar eller har tillräckliga medel för din försörjning. Om du har uppehållsrätt i Sverige behöver du inte kontakta Migrationsverket. Permanent uppehållsrätt (PUR) kan medborgare i EU/EES-land få om de har bott lagligt i Sverige i fem år utan avbrott. Det kan även gälla familjemedlemmar till EU/EES-medborgare som bor i Sverige.


DU SOM ÄR MEDBORGARE I ANNAT LAND

En person som vill bosätta sig i Sverige och som är medborgare i ett land utanför EU måste ansöka om uppehållstillstånd. Detta görs hos Migrationsverket. Att få uppehållstillstånd i Sverige betyder att du har rätt att leva och bo här. Uppehållstillståndet kan antingen vara permanent eller tidsbegränsat. Ett permanent uppehållstillstånd gäller så länge personen bor kvar i Sverige och kan bara återkallas i särskilda fall, till exempel om personen har begått ett allvarligt brott eller har bosatt sig i ett annat land. Ett tidsbegränsat uppehållstillstånd gäller under en bestämd tid, men kan ofta förlängas om kraven för att få bo kvar i Sverige är uppfyllda. Den som vill flytta till Sverige för att arbeta måste ha fått ett arbetserbjudande från en arbetsgivare i Sverige. Anställningen ska även ge en lön som det är möjligt för personen att försörja sig på. Den som vill flytta till Sverige för att starta eller driva eget företag och planerar att arbeta längre tid än tre månader måste också ha ett uppehållstillstånd. Personen måste då kunna visa att han eller hon kan försörja sig och sin eventuella familj under de två första åren.